İçindekiler
Müslümanların dua etmek için birçok nedeni olabilir. Öncelikle dua bir ibadettir ve her Müslümanın bu ibadeti yerine getirmesi gerekmektedir çünkü insan ibadet etmesi için yaratılmıştır. Bununla birlikte, dua insanın alemlerin rabbi Yüce Allah karşısındaki acizliğini ve fakirliğini farkında olup ihtiyacı olan her şeyi ondan istemesini sağlar. Bu nedenle her şeyi Allah’tan ister ve her başımız sıkıştığında, her derde düştüğümüzde yine ondan yardım isteriz.
Dua aynı zamanda, Allah’a yalvarma, yakarma, ondan maddi ya da manevi bir şeyler isteme demektir. Dua, Allah ile kul arasında bir iletişimdir. Aslında her ibadet bir duadır; çünkü her ibadette bir dua veya dua biçimi yer alır. Bu anlamda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) “Dua, ibadetin özüdür.” buyurur. Yüce Rabbimizden bir arzumuzun, isteğimizin gerçekleşmesi için de hacet duası okunur.
Ancak her zaman ettiğimiz dualar kabul olmayabiliyor. Ne kadar huzur duası edersek edelim huzura erimeyebilir ya da ne kadar çevirgel duası okursak okuyalım istediğimiz, sevdiğimiz kişi bize dönmeyebilir. Böyle durumlarda ise Müslümanların duaların kabul olması için okuması gereken dualar söz konusudur. Biz de bu duaları sizler için bir araya getirdik.
Duanın kabul olması için sabah namazından sonra 55 kere “Ya Mucib” zikri okunur.
Yapılan duaların kabul olması için ise gün içerisinde 70 kere “Bedi’assemavati velardı” okunmalıdır.
Bu zikirler dışında ise duaların kabul olması için kişilerin dilek duası okuması gerekmektedir. Dilek Duası;
Estagfirullah min külli mâ kerihallah, Estagfirullahel’azîm ellezî lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyûme ve etûbü ileyh
Razı olmadığın şeylerden, yaptıklarımı affet ve yapmadıklarımı yapmaktan koru! Kendisinden başka ilah bulunmayan Hay, Kayyum ve Azîm olan Allah’a istigfar eder ve günahlarıma pişman olup O’na sığınırım.
Yâ Rabbi! Sana yalvarıyorum. Sevgili Peygamberin Muhammed aleyhisselamı araya koyarak, senden istiyorum. Ey çok sevdiğim Peygamberim Muhammed aleyhisselam, seni vesile ederek, Rabbime yalvarıyorum. Senin hatırın için kabul etmesini istiyorum. Ya Rabbi, bu yüce Peygamberi bana şefaatçi eyle! Onun hürmetine duamı kabul et!
Dilek duasının kabul olması için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Duanın kabul edileceğine yönelik müminin kalbinde hiç şüphe olmamalıdır. Şartların riayet edilp edilmeyeceğine yönelik şüphe etmelidir. Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek doğru değildir.
Kişilerin dikkat etmesi gereken şeyler ise;
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V);
“Allah-ü Teâlâ’ya günah işlemeyen dille dua edin buyurdu. Böyle bir dilin nasıl bulunacağı sual edilince;
Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun, ne de o senin dilinle günah işlemiştir buyurdu.”
“Allah-ü Teâlâ, duanızı kabul eder. Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allahü teâlâdan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz.”
“Mümin dua edince, Allah-ü Teâlâ, Cebrail’e, “Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!” Facir [günahkâr] dua edince de, “Ben onun sesini sevmiyorum. İsteğini hemen yerine getir” buyurur.”
“Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir”
Kör bir zat gelip;
“Ya Resulallah! Allahü teâlâya dua et, gözlerim açılsın.” Dedi.
Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (S.A.V);
Güzel bir abdest al! Sonra, “Yâ Rabbi! Sana yalvarıyorum. Sevgili Peygamberin Muhammed aleyhisselamı araya koyarak, senden istiyorum. Ey çok sevdiğim Peygamberim Muhammed aleyhisselam, seni vesile ederek, Rabbime yalvarıyorum. Senin hatırın için kabul etmesini istiyorum. Ya Rabbi, bu yüce Peygamberi bana şefaatçi eyle! Onun hürmetine duamı kabul et!”duasını okumasını söyledi.
O da, abdest alıp dua etti. Hemen gözleri açıldı.